lauantai 7. kesäkuuta 2014

Vesivahinko

Terkkuja täältä home sweet home(e)sta :P

Viime viikon perjantai-iltana oltiin just lähdössä Hipsun kanssa ulos ja olin saanut Hipsulle jo valjaat päälle kun ovikello soi. Oven takana oli kaksi naapuria jotka kertoivat heti avattuani oven, että asuntomme alla olevan taloyhtiön pesuhuoneen katosta vuotaa vettä ja että tuo vesi tulee mitä luultavimmin meidän keittiöstä. Ensimmäiset sanat mitkä sain ulos suustani olivat "tää ei voi olla totta", joita hoinkin sitten seuraavan tunnin ajan muutaman minuutin välein kun vahingon laajuutta tutkittiin... en nimittäin meinannut uskoa, että kellään on näin huono säkä vesivahinkojen suhteen!! Tämä on kolmas asunto, jonka omistan ja kaikissa niissä on ollut vesivahinko! Naureskelinkin rakkaalle sitten myöhemmin illalla, että pitäis varmaan alkaa jo kyselemään onko kuivausfirmoilla kantiskortteja :D

Seuraavaksi paineltiin sitten koko porukka, naapurit, rakas ja minä keittiöön tutkimaan, että missä vuoto on. Avasin roskiskaapin ja otin roskapöntöt pois... ja tadaa, siellähän sitä vettä alkoi heti näkymään kun roskiskaapin pohjalevy oli märkä. Nostettiin sitten roskiskaapin kostunut pohjalevy paikoiltaan sekä viereisen laatikoston alin laatikko ja pohjalevy paikoiltaan... ja tadaa, esiin tuli lisää kastuneita paikkoja sekä selkeää homekasvustoa. 

Roskiskaapin alla oleva lattia tänään kuvattuna. Porausreijät on kosteuskartoituksen jäljiltä.
Tässä vaiheessa ei vielä ollut täysin selvää, että mistä se vesi oli päässyt vuotamaan, varmistettiin vain että sitä ei vuoda enää lisää ja apk:n hana on kiinni. Seuraavaksi paineltiinkin koko porukka alakerran pesuhuoneelle... ja tadaa, vettähän sieltä katosta tippuili. Tässä vaiheessa paikalle tulikin sitten jo yksi naapuri lisää ja lähdettiin osan porukan kanssa tutkimaan tarkemmin keittiöömme vuodon syytä. Ensimmäiseksi rakas siirsi meidän astianpesukoneen pois paikoiltaan (se olikin muuten yllättävän kinkkinen juttu, koska apk:n edessä on osittain tasoa kun apk on niin lähellä keittiön kulmausta. Edessä olevaa tasoa piti nostaa, että apk:n sai pois paikoiltaan). Kun apk oli saatu siirrettyä, oli näky tällainen:

Seinä oli kostunut apk:n takaa ja myöhemmin kun kosteuskartoittaja nosti nuo parketin palaset ylös paljastui, että parkettilaudat olivat alapuolelta homeessa.
Seuraavaksi vuodon syy sitten jo selvisikin: astianpesukoneen poistoputki oli haljennut parista kohtaa ja kosteuskartoittaja löysi vielä kolmannen halkeaman myöhemmin.

Nämä kuvat otettiin putkarin kanssa, joka tulikin aika nopeasti paikalle sen jälkeen kun vuoto havaittiin.
  
Keskiviikkona kosteuskartoittaja kävi läpi paikat ja kopsasin tähän alle suositeltavat toimenpiteet vahingon korjaamiseksi:

"- Keittiön alakaapistot ja pystykaappi on poistettava vaurioseinältä. 
- Kaapistojen poiston jälkeen selviää että miten korkealle kosteus on noussut väliseinässä. 
- Väliseinän kosteudet on varmistettava purkuvaiheessa. 
- Viereisen huoneiston lattiaeristetila varmistetaan as A kautta lattian purujen poiston jälkeen. 
- Saimaparkettia on avattava kaapiston edestä. 
- Lattia on avattava, kosteat purueristeet on poistettava. 
- Purkuvaiheessa varmistetaan alakerran pesuhuoneen katon purkutarve. 
- Kostea puu koolaukset uusitaan tai kuivataan. 
- Kostea betoni holvi kuivataan koneellisesti. 
- Vaurioituneet kaapiston rungot on uusittava. 
Korjausrakentaminen tulee tehdä erillisen korjaussuunnitelman mukaan. Rakenteiden purkutyö tulee suorittaa kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purkuohjeen mukaisesti. ( Ratu 82-0239 ). Rakennus vaiheessa tulee noudattaa Suomen rakentamismääräyskokoelman C2 ohjeita. Vahingon korvattavuudesta päättää vakuutusyhtiö." 

Tässä nyt parhaillaan odotellaan rakkaan kanssa, että milloin tapahtuu ja mitä seuraavaksi... Pääsin soittamaan vakuutusyhtiöön tapahtumaa seuraavana maanantaina ja sieltä annettiin suullinen päätös, että vahinko korvataan taloyhtiön ja meidän omasta kotivakuutuksesta. Suullisen päätöksen mukaan meidän kotivakuutuksen pitäisi myös korvata kustannukset siitä jos joudutaan asumaan muualla remontin vuoksi. Kartoitusraportin sain välitettyä vakuutusyhtiölle torstaina ja jätin soittopyynnönkin, jotta saataisiin tietoa jatkosta. Isännöitsijä puolestaan lupasi hommata urakoitsijat hoitamaan hommaa. Toivon todella, että vakuutusyhtiö korvaa vahingon kuten jo ilmoittivat ja että emme joudu alkamaan keskustelemaan asunnon myyjän kanssa korvauksista... pariskunta joka myi asunnon meille oli hyvin herttaisen oloinen ja en todellakaan toivo, että heille koituisi tästä harmia! Mutta joo, katotaan kuin käy. 

2 kommenttia:

  1. Myyjien kuuluu korvata, vahinko on tapahtunut heidän omistuksensa aikana. Ja siis ei heidän omasta pussista vaan heidän vakuutusyhtiönsä.

    VastaaPoista
  2. Mitä oon jutellut eri tahojen kanssa tästä asiasta niin jokaisella tuntuisi olevan oma käsitys siitä kuka korvaa. Lakimiehen kanssa on myös juteltu asiasta ja hän sanoi, että meille asia ei tule korvattavaksi, mutta se että mikä taho vahingon korvaa riippuu vakuutusyhtiöstä.

    VastaaPoista